Capitana Marvel

A poc menys de dos mesos de l’estrena de Vengadores: Endgame, arriba Capitana Marvel, que ens presenta un dels nous personatges que haurà de liderar la nova etapa que començarà per Marvel després del final de la fase 3. Marvel Studios no va començar a pensar a portar el personatge al cinema fins que Kelly Sue DeConnick, l’any 2012, es va convertir en la guionista de la seva sèrie de còmics i va passar de ser Ms. Marvel a la Capitana Marvel.

Quan es va prendre la decisió d’adaptar al cinema l’etapa de DeConnick, es van trobar amb un problema, en aquella el personatge ja existeix i per tant no narra el seu origen i, qui hagi seguit la trajectòria del personatge en els còmics, sabrà que la història de Carol Danvers és força complicada.

Any 1995, en el planeta Hala, capital de l’imperi Kree, coneixem a Vers (Brie Larson), una membre de les Starforce, l’equip d’elit de la raça alienígena dels Kree, liderada per Yon-Rogg (Jude Law), entre els quals trobarem a Korath (Djimon Hounsou), i que estan sota les ordres de Ronan l’Acusador (Lee Pace). Els Kree estan en guerra amb els Skrulls, una raça de canvia-formes. Durant una missió, Vers quedarà atrapada a la Terra on descobrirà una infiltració Skrull. En la seva missió coneixerà a un jove agent de SHIELD, anomenat Nick Furia (Samuel L. Jackson). A la pel·lícula també ens retrobarem amb l’agent Coulson, pel que ha estat necessari rejovenir digitalment tant a l’actor Clark Gregg com a Samuel L. Jackson.

Capitana Marvel és una de les millors pel·lícules d’origen de personatge dels darrers anys i un nou èxit per a Marvel. L’estructura i el format difereixen de la resta de pel·lícules de Marvel que en aquest sentit segueixen molt més un patró que no pas aquesta. La pel·lícula, ja ho hem dit abans, està ambientada en els anys 90 i en aquesta dècada ha volgut retre un tribut, no només en les referències musicals o tecnològiques d’aquella època, també a un format de cinema, en desús actualment, però molt de moda durant els 80 i els 90 com les buddy movies. I és que Capitana Marvel no deixa de ser una buddy movie amb la parella formada per Carol Danvers i Nick Furia.

Només començar la pel·lícula t’atrapa. El logo de Marvel Studios es transforma amb Stan Lee en un homenatge i agraïment al creador de l’univers Marvel que ha arrencat l’aplaudiment del públic en les sales cinema. Almenys tothom que conec fa el mateix comentari. No serà la darrera vegada que el veurem a la pel·lícula. En ella hi té un cameo, quan Lee ja aspirava a ser el rei dels cameos.

La direcció ha anat a càrrec de la parella formada per Anna Bolden i Ryan Fleck que vénen del cinema independent i que junts han dirigit un grapat de pel·lícules, la darrera La última apuesta del 2015 protagonitzada per Ryan Reynolds. Bolden i Fleck que vénen del cinema de baix pressupost, han hagut de treballar per primera vegada amb efectes especials. La veritat és que visualment no inventen res, tot i que la recreació de la capital de l’imperi Kree, Hala, està molt bé, l’estètica espacial és molt propera a Guardianes de la Galaxia. El que sí que han aconseguit és impregnar la pel·lícula de personalitat pròpia en el retrat apoderat i feminista de la seva pel·lícula. Ho han fet de manera molt orgànica, ja que el missatge feminista hi és, però ho fa de manera no discursiva i encaixa a la perfecció amb el retrat de la protagonista i la història.

Brie Larson està perfecta. És just el que havia de ser el personatge. L’actriu té personalitat i carisma i això es mostra en pantalla. Dura i tendra quan fa falta. La seva Carol Danvers és un personatge amb què l’espectador que no tingui prejudicis es posi en el seu lloc. La Capitana Marvel ens és presentada inicialment com un personatge fred, per subratllar el seu origen alienígena, però a mesura que ella descobreix la seva veritable identitat, s’humanitza, en tots els sentits.

Larson també interactua amb molta química amb la resta d’intèrprets, sobretot amb Samuel L. Jackson. De fet la seva química era clau perquè la pel·lícula fos un èxit. Jackson té l’oportunitat de fer créixer a Nick Furia i mostrar-nos-el en un moment diferent de la seva vida, quan no era el tipus dur que vam veure per primera vegada a Iron Man. Molts dels moments d’humor de la pel·lícula recauen sobre el seu personatge, però no amb un humor de gag constant, sinó moltes vegades per semblar un peix fora de l’aigua. Per cert, aplaudiment a l’efecte de rejoveniment d’actors perquè cada vegada la tecnologia és millor. Aquí Jackson es passa tota la pel·lícula rejovenit i en cap moment notes l’efecte especial. És senzillament espectacular.

L’apartat d’humor de la pel·lícula el trobem bàsicament en la mateixa ambientació dels 90, en el contrast tecnològic i el personatge de Goose, el gat de la Capitana Marvel. Un gat amb personalitat que oferirà una sorpresa al final per aquells que no coneguin el gat en els còmics. Goose és protagonista d’alguns moments genials de la pel·lícula, essent una mena Groot de la saga de Guardianes de la Galaxia.

Pel que fa al guió, tot i que a vegades has de suspendre la credibilitat, m’ha agradat com s’ha escrit i construït el personatge. S’agraeix que s’allunyin dels tòpics, com hagués estat posar una relació romàntica a la protagonista, només pel fet de ser dona. A més, la pel·lícula ens sorprèn amb un gir inesperat, però que ve a donar més profunditat a les races dels Kree i els Skrull, i a fugir de la categorització fàcil de bons i dolents. El que d’entrada menys m’ha agradat és la part inicial de la pel·lícula, que m’ha deixat inicialment confós, però quan tens el conjunt global de la història, aquesta part pren sentit, però quan la veus per primera vegada pot arribar a desconcertar.

Capitana Marvel és una molt bona pel·lícula, plena de valors d’apoderament molt ben introduïts, a través de missatges gens forçats i completament normalitzats. Una aventura divertida i entretinguda, amb bones dosis d’humor i acció. Té la sort de comptar amb actriu principal meravellosa i uns secundaris de luxe en aquesta buddy movie amb aires dels anys 90. Capitana Marvel és una manera excel·lent de fer temps per esperar l’estrena de Vengadores: Endgame, ja que és una de les més originals i diferents pel·lícules d’origen de Marvel.

Trobaràs un podcast integral de la pel·lícula en el nostre podcast. Link de descàrrega directa, link a iTunes, link a iVoox.

T'ha agradat? Comparteix-lo!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Últimes ressenyes

Tetris

El Tetris és un dels millors videojocs de la història. No només és entretingut, encaixar les peces i fer Tetris és tremendament addictiu. Quan aquest

John Wick 4

Chad Stahelski i Keanu Reeves tanquen la saga John Wick en aquesta quarta entrega que havien de ser dues pel·lícules i que s’ha quedat en

The Sea Beast (El monstre marí)

Bonica pel·lícula d’aventures que barreja conceptes de Pirates del Carib, Master and Commander, Moby Dick i Com ensinistrar un drac, amb una animació espectacular i

To Leslie

Pel·lícula independent americana dirigida pel debutant Michael Morris en la que és la seva primera pel·lícula després de rodar molts anys capítols de sèries de