Els increïbles 2

Estrenada el 2004, Els increïbles és encara una de les millors pel·lícules d’animació de Pixar. La pel·lícula barrejava amb èxit cinema superheroic i d’espies amb una dinàmica familiar molt realista. Tot això, en un moment en què les pel·lícules de superherois començaven a posar-se de moda gràcies als X-Men de Bryan Singer i l’Spider-Man de Sam Raimi.

Si una cosa bona mostrava Els increïbles era com s’havia de fer una bona pel·lícula dels 4 Fantàstics. Curiosament, un any després, s’estrenaria l’adaptació cinematogràfica d’aquests personatges i quedava clar que els seus responsables no van aprofitar res de la pel·lícula de Brad Bird. Quan va agafar Els increïbles, Bird venia de dirigir aquesta obra mestra de l’animació que va ser El gigante de hierro, convertida ara en una pel·lícula de culte i reivindicada a Ready Player One. Bird va pujar graons dins de Pixar, després d’aquest èxit de crítica i públic, i posteriorment li van encarregar la direcció Ratatouille. Bird va acabar sortint de Pixar perquè volia fer un salt en la direcció d’imatge real, ho va fer a Misión Imposible: Protocolo Fantasma. L’ensopegada gran li va arribar amb Tomorrowland: El mundo del mañana, una pel·lícula molt infravalorada. Així que quan li van oferir tornar a Els increïbles, no va dubtar-ho, ja que tenia assimilat que no tornaria a aquell univers si no era per fer una pel·lícula que millorés l’original. Al final ho ha aconseguit? Això no deixa de ser molt subjectiu, però pel meu criteri sí, ja que aquesta segona entrega es construeix en la base de la primera i la fa créixer en tots els aspectes. Veig Els increïbles 2 com una pel·lícula més madura.

La història gira al voltant d’Elastic Girl, que és l’escollida per un empresari per ajudar a millorar l’imatge dels superherois en la societat. El seu marit, Míster Increïble, assumeix en solitari la feina de cuidar la mainada: l’adolescent Violet, el nen Dash i el bebè Jack-Jack, que ha començat a descobrir els seus poders. Quan aparegui el malvat Rapta-Pantalles i posi a Elestic Girl en una situació compromesa, la família haurà de tornar-se a unir per superar el mal.

En els temps del Me too i l’empoderament, Els increïbles 2 esdevé una eina més per presentar-nos a una Elastic Girl més poderosa que mai que resolt les situacions heroiques, mentre que Mr. Increïble ha de fer les tasques domèstiques i cuidar de la mainada. L’heroi es veurà desbordat en més d’una ocasió per l’esgotament que significa cuidar un bebè, ajudar a fer els deures als seus fills i intentar relacionar-se amb una adolescent amb les hormones alterades. La pel·lícula tampoc oculta missatges importants sobre l’educació dels fills.

Un dels personatges més ben aprofitats de la pel·lícula és Jack-Jack, ja sap treure-li profit a un bebè i no tenir-lo de fons. Jack-Jack veurà com els seus poders es manifesten de manera aleatòria i diferent. Si els poders de la família no deixen de ser una metàfora sobre com se senten per dins, tal com veiem a la primera, amb Jack-Jack passa igualment el mateix. També ens alegrem del retorn d’un dels millors personatges de la primera pel·lícula, Edna Moda, que aquí, tot i manifestar-se novament freda, estableix una tendra i inesperada relació amb Jack-Jack.

L’animació una vegada més és espectacular o increïble, com preferiu. A més s’atreveix amb unes escenes d’acció com la de la persecució amb moto per aturat el monoraïl, dignes del millor cinema superheroic, que ens recorden a Misión imposible i Spider-Man 2. L’estètica manté el disseny retrofuturista, amb elements de ciència-ficció en la tecnologia i estètics de l’Amèrica dels anys 50, tal com ens mostrava la primera.

Els increïbles 2 és una pel·lícula d’animació més adulta i no és recomanable per menors de 7 anys perquè s’avorriran. Com sempre, Pixar cuida la doble lectura, la dels adults i la dels més petits, però aquí abunden uns meravellosos diàlegs i un treball impressionant de creixement de personatges.

Michael Giacchino broda novament la banda sonora i fa un meravellós treball continuista.

Podem dormir tranquils perquè Els increïbles 2 està a l’altura de la primera i ens dóna tot allò que volem i esperem d’una pel·lícula de Pixar: personatges, acció, emoció i entreteniment.
Podeu escoltar el nostre Summer Edition sobre la pel·lícula en aquest podcast: https://www.ivoox.com/27721785.

T'ha agradat? Comparteix-lo!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Search

Últimes ressenyes

Abigail

Radio Silence, com es coneix la parella de directors Matt Betinelli-Olpin i Tyler Gillet, dirigeixen una nova pel·lícula de terror, després d’allunyar-se de la saga

Godzilla Minus One

Pel·lícula número 33 de Godzilla de la Toho, per tant, sense comptar les produccions americanes. Confesso que no he vist totes les 32 anteriors, però

Ricky Stanicky

Peter Farrelly, director de comèdies esbojarrades com Algo pasa con Mary o Dos tontos muy tontos, o en solitari de la guanyadora de l’Òscar a

Furiosa: A Mad Max Story

George Miller, malgrat que és un nom que sempre hem associat a la saga Mad Max, no ha deixat de ser un director molt eclèctic,

Arthur

Pel·lícula simpàtica basada en fets reals sobre l’amistat entre un home i un gos. Arthur està basada en el llibre de Mikael Lindnord, sobre la